Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μπύρα..!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μπύρα..!
Η μπύρα βαφτίστηκε από τους Ρωμαίους, καθώς το όνομά της έχει τις ρίζες του στο λατινικό “Bibere”, που σημαίνει πίνω. Ωστόσο, η πρώτη λεπτομερής αναφορά στην μπύρα απαντάται στους Σουμέριους το 4.000 π. Χ., για τους οποίους η κατανάλωσή της θεωρείται δείγμα πολιτισμού. Η Βαβυλώνα, 2.000 χρόνια μετά, οργανώνει και ανασυντάσσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της, ενώ στην Μεσοποταμία παρασκευάζονται τουλάχιστον είκοσι διαφορετικά είδη μπίρας. Στην άλλη άκρη, οι Κινέζοι ανακαλύπτουν την πρώτη διαυγή μπύρα “tsiou”, κάτι που η δύση κάνει πραγματικότητα μόλις τον 18ο αιώνα μ.Χ. με τη lager των Βαυαρών μοναχών. Ωστόσο, κανένας λαός δεν ταύτισε τόσο το ζύθο με την ιστορία του, όσο οι Αιγύπτιοι, με κάθε πόλη να διατηρεί και το δικό της ζυθοποιείο. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης υπογραμμίζει την ευεργετική επίδρασή της στην υγεία, ενώ ο Όμηρος περιγράφει παραστατικά τους χρυσούς και αργυρούς κρατήρες γεμάτους «κρίθινον οίνον». Αρκετά χρόνια αργότερα, στον Μεσαίωνα, η μπίρα θα σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση, καθώς το νερό ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να προσβληθεί κανείς από χολέρα και πανώλη. Μύστες, αλχημιστές, γνώστες των απόκρυφων μυστικών οι μοναχοί, υιοθετούν την παρασκευή μπύρας στα μοναστήρια, με διασημότερο εκπρόσωπό τους τον Άγιο Arnould. Με τον Pasteur η μπύρα μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς η παστερίωση της δίνει τη δυνατότητα να συντηρηθεί, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την διάδοσή της σε όλο τον κόσμο.
 
Τύποι / Είδη Μπύρας
· Lager: Ξανθιά μπύρα με βυθοζύμες, είδος που αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής · Dark lager: Μαύρη μπύρα lager, αλλά με αρκετή ποσότητα μαύρης βύνης · Pilsener: Ξανθιά μπύρα lager, με εντονότερη γεύση λυκίσκου · Ale: Μπύρα με αφροζύμες, συνήθως με φρουτώδες άρωμα · Weiss: Σταρένια μπύρα με θολό χρώμα · Stout: Μαύρη μπύρα, αποτέλεσμα έντονα καβουρδισμένης βύνης · Trappist: Μοναστηριακή μπύρα με επαναζύμωση στη φιάλη
Μια απόλαυση να την πιεις στο ποτήρι
Το σωστό ποτήρι αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση κάθε μπύρας. Πίνοντας την μπύρα μας σε ποτήρι, μπορούμε να ελέγχουμε τον αφρό της και να απολαμβάνουμε το χρώμα της. · Lager & Pilsener: Σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω. Ale: Σερβίρεται σε pint, ποτήρι με ευθείες πλευρές και διάμετρο στομίου ελαφρώς μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ μερικές ale σερβίρονται σε ποτήρι τουλίπα και μάλιστα κολονάτο. · Weiss: Σερβίρεται σε πολύ ψηλό ποτήρι με στόμιο που κλείνει στο τέλος
Μπύρα και γαστρονομία
Κάθε πιάτο όταν συνοδεύεται από την κατάλληλη μπύρα δημιουργεί γευστικές συζυγίες που επιτείνουν τη γαστρονομική απόλαυση.
 
Δοκιμάστε
• Σαλάτες με lager.
Τέλειος συνδυασμός: Σαλάτα Βeerology (φύλλα σαλάτας με φιλέ πορτοκαλιού, μπέικον, κρουτόν, παρμεζάνα και dressing μελιού) με μια Beerology LAGER με πλούσιο αφρό και γεμάτο σώμα μπύρα.
 
• Ορεκτικά με μια lager ή μια pilsener
 
 
Προτείνουμε: Μεξικάνικα μπουρίτος γεμιστά με κοτόπουλο λαχανικά και τυρί cheddar με μια Τσέχικη URQUELL!
 
• Ποικιλία τυριών με μια trappist, μια lager, ή μια pilsener
 
Τέλειος συνδυασμός: Ποικιλία Αλλαντικών/Τυριών Beerology (περιλαμβάνει ένα Mix από γνωστά Ελληνικά και εισαγόμενα τυριά και αλλαντικά) με μια μοναστηριακή σκουρόχρωμη LA TRAPPE
QUADRUPEL (Ολλανδία).
 
• Κοτόπουλο με μια lager
 
Προτείνουμε: Μαριναρισμένο Φιλέτο Κοτόπουλο στην σχάρα με πατάτες by Beerology με μια αφιλτράριστη lager, με θολό χρώμα και απίστευτη γεύση καραμέλας και μελιού HACKER PSCHORR!
 
• Μοσχάρι – χοιρινό με μια ale
 
Τέλειος συνδυασμός: Χοιρινά φιλετάκια σωτέ Beerology με λεβάντα που συνοδεύονται με κρύα καπονάτα, ντρέσινγκ κουρκουμά και κάρυ με μια KWAK. Καστανοκόκκινη εκπληκτική μπύρα με καπνιστή επίγευση.
 
• Αλλαντικά και λουκάνικα με μια red ale μια dark lager ή μια weiss
 
Προτείνουμε: Ποικιλία Γερμανικά Λουκάνικα Beerology που συνοδεύεται με σπιτικές τηγανιτές πατάτες με WEIHENSTEPHANER WEISSE. Γερμανική Χρυσοκίτρινη Weisse με μοναδικά αρώματα και μαλακιά γεύση 5,4%.
 
• Ζυμαρικά – Ριζότο με μια lager
Τέλειος συνδυασμός: Τηγανιτό ρύζι με χοιρινές μπουκιές, ποικιλία λαχανικών και σκινόπρασο by Beerology με μια ξανθιά lager παγκοσμίου φήμης, WARSTEINER PREMIUM LAGER!
 
 
Beerology: beer + food | Taste the Science of Beer
Ηρώων Πολυτεχνείου 4Α, Ηλιούπολη